• Pagini

  • Inaugurarea Centrului Pro-European de Servicii si Comunicare

  • Campanie anti-furt


  • Blog din Moldova

  • Blog Stats

    • 117.310 hits
  • Abonare la e-mail

  • http://webs.uvigo.es/jmv/images/index-slideshare-logo.gif
  • https://bnrm.files.wordpress.com/2010/06/youtube_logo.jpg
  • Flag Counter
  • distribuie facebook

Biblioteca Publică Dokk1, Danemarca – este câștigătoarea premiului „Biblioteca Publică a Anului 2016”

Biblioteca Publică Dokk1, Danemarca – este câștigătoarea premiului „Biblioteca Publică a Anului 2016”, desemnată la 15 august de către un comitet internațional din cadrul IFLA WLIC 2016.

Dokk111_01

Unul din criteriile de aplicare la Premiu a fost ca: Biblioteca să fie o nouă bibliotecă publică. Acest lucru înseamnă că re/construcţia bibliotecii trebuie să fi fost finalizată în cursul perioadei de 1 ianuarie 2014 până la 1 iunie 2016.

Definirea unei noi biblioteci în acest sens este o bibliotecă care a fost recent construită de la zero, sau o bibliotecă care a fost înființată în spații care nu au existat anterior ca o bibliotecă.

Premiul constă din  5000 $, şi este acordat de către Agenția daneză pentru Cultură și Palate ca parte a Programului Model pentru bibliotecile publice, împreună cu compania de IT  în calitate de sponsor.

Dokk1_06

În baza unei evaluări globale s-a ţinut cont de unele criterii evaluatoare ca: (criteriile nu sunt în ordinea priorității):

1. Interacțiunea cu mediul și cultura locală  – Include modul în care reflectă arhitectura, sau se va lua in considerare cultura locală a comunității, modul în care aceasta conferă vizibilitate în peisajul urban și interacțiunea cu clădirile din jur și spații deschise. Este biblioteca o linie de conexiuni sau mișcări în context urban?

2. Calitatea arhitecturală – Inclusiv modul în care fiecare spațiu de lucru în ceea ce privește funcțiile și logistica. Cum este conceptul arhitectural implementat și proiectat pe diferite scări în clădire? Este extrem de important modul în care spațiile afectează simțurile oamenilor, de exemplu, cu utilizarea luminii, întuneric, sunet, tăcere, climatul interior, și materiale.

3. Flexibilitate –  Include modul în care camerele/ birourile sunt proiectate și organizate, precum și modul în care suprafețele și combinația de spații sunt o sursă de inspirație pentru activitățile proprii ale utilizatorilor și să sprijine noi activități și sinergie între diferite spații. De exemplu, poate biblioteca să includă facilități makerspace pentru ateliere sau o etapă? Sunt aceste folosite, și dacă da, cum? Spațiile, pot fi ușor modificate și utilizate pentru diverse funcții și activități?

4. Durabilitate –  Denotă modul în care soluția durabilă a fost inclusă în bibliotecă, de exemplu, prin reducerea resurselor, sau prin utilizarea resurselor naturale, într-un nou mod de a extrage energie. În mod similar, ar putea fi cu utilizarea materialelor locale pentru construcție.

5. Spațiu de învățare – Include modul în care biblioteca oferă o diversitate de incursiuni la educație, modul în care spațiile de învățare susțin diferite situații de învățare, face apel la diferite nevoi, grupe de vârstă și de a încuraja diverse formate de învățare. Cum se spațiile de învățare interacționează cu restul bibliotecii?

6. Digitalizare- Include comunicarea digitală, modul în care accesibilitatea conținutului bibliotecii este integrat în spațiul bibliotecii, inclusiv utilizarea tehnologiei mobile. Cum este de design, estetica și interacțiunea folosită ca bază pentru digitalizare? digitalizarea a fost folosită în orice metode inovatoare și creative pentru a crea experiențe pentru utilizatorii bibliotecii din bibliotecă fizică.

Alte trei nominalizări la care sau ales cu diplome sunt bibliotecile din: Chicago Public Library, USA; Geelong Library and Heritage Centre, Australia; Success Public Library, Australia.

Apăsaţi pe link-ul de mai jos şi minunaţi-vă de această bijuterie arhitecturală.

http://modelprogrammer.slks.dk/en/news-events/public-library-of-the-year-2016/ 

Lasă un comentariu