La baştina lui Alexei Mateevici

La baştina lui Alexei Mateevici

La 16 martie au demarat în republică  Zilele Naţionale Mateevici ce vor fi marcate prin diverse activităţi culturale în mai multe localităţi ale Moldovei. O asemenea campanie era necesară demult pentru a cunoaşte mai temeinic opera acestui mare scriitor.

Mulţi ştiu doar faptul că Alexei Mateevici este autorul imnului „Limba noastră” şi mai puţin  cunosc biografia şi creaţia sa.

Îmi amintesc că pentru prima dată am auzit despre Mateevici de la profesorul meu de limba română, Petru Râmbu, cel care în anul 1961 a reuşit să deschidă o casă muzeu la baştina poetului din satul Zaim, Căinari.

Desigur că acest lucru nu a fost pe plac autorităţilor de pe atunci, ei nu puteau admite aşa ceva şi, prin urmare, muzeul a fost închis, iar bietul profesor concediat şi transferat în altă localitate, mai departe de Zaim, ca să nu mai îndrăznească să deschidă un muzeu „unui oarecare preot”, după cum afirmau cei de la KGB.

Toate acestea le-am aflat de la profesorul meu, care a fost trimis să activeze în satul nostru, satul Hagimus, r-nul Căuşeni. Şi cum localitatea se află în preajma Tighinei, oraş populat în mare parte de ruşi, autorităţile credeau că astfel profesorul nu va găsi susţinători ai ideilor sale şi va renunţa la proslăvirea poetului şi a limbii române. Dar şi aici Petru Râmbu a reuşit să ţină piept rusificării masive şi a suspendat, pînă la urmă clasele cu predare în limba rusă din şcoala noastră. Iar corul de elevi, înfiinţat şi condus tot de dumnealui începea fiece sărbătoare cu interpretarea imnului „Limba noastră” de Alexei Mateevici. Pentru asemenea acţiuni, a avut mult de suferit, a fost întruna persecutat, dar era mîndru de faptul că a reuşit să-l facă cunoscut pe Mateevici, despre care era interzis să vorbeşti pînă atunci, doar pentru simplul fapt că era preot.

Iar noi, elevii, ascultam cu nesaţ versurile lui Mateevici şi eram mîndri că el copilărise aproape de satul nostru, la o azvîrlitură de băţ şi ne simţeam pămînteni cu marele poet.

Dar mai eram plini de admiraţie faţă de acel om neînfricat ce  stătea în faţa noastră şi care a reuşit să ţină piept presiunilor de atunci şi a deschis pentru prima dată casa – muzeu „Alexei Mateevici”

Aliona Mandea

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: