Lansarea cărţii “Мир цветов „Дианы”

Lansarea cărţii “Мир цветов „Дианы”

La 18 februarie 2011, în cadrul Salonului de artă a avut loc prezentarea cărţii “Мир цветов „Дианы”, autor Лариса Михайло. Cartea a apărut la editura „Cu drag” şi este dedicată memoriei fondatoarei Clubului de floristică „Diana”, Irina Pavlov Ivanov, savant-microbiolog.

Cartea a apărut la 20 de ani de activitate a Clubului. Autoarea prezintă istoricul artei floristice ca ştiinţă, ca artă a aranjării florilor, începând de la grecii antici, Japonia, care se consideră patria floristicii, popoarele slave şi până în zilele noastre. Autoarea accentuează rolul floristicii în arta decorativ-aplicată a Republicii Moldova, care împlineşte anul acesta 20 de ani de la apariţie, cu multă căldură scrie despre activitatea membrilor acestui club, mulţi din ei cunoscuţi meşteri populari din republică prin lucrările şi expoziţiile lor personale. Un loc aparte este consacrat Irinei Pavlov Ivanov, primei conducătoare a Clubului, care a venit cu primele lecţii de floristică.

În anul 1999 a apărut cartea sa „Открой в себе художника”.

Cartea „Мир цветов „Дианы”a apărut într-o ţinută grafică excelentă, ilustrată cu compoziţiile florale ale Liliei Margine, conducătoarea actuală a Clubului, Meşter popular, precum şi al altor membri al Clubului. Sunt descrise cu lux de amănunte tematicile expoziţiilor personale foarte diferite după conţinut: portretistica, peisajul, teme istorice, literare, monumente de arhitectură, tema muzicii şi al. Şi tehnica de lucru a floriştilor este foarte diferită. În anul 2000, în cadrul Salonului de artă, la Biblioteca Naţională a avut loc expoziţa personală a Galinei Coptev, care a expus lucrări cu o tehnică unicală, neexplotată încă în arta floristică a Moldovei cu denumirea „Plum art”, care ar însemna „arta lucrului cu pene”. Sunt nişte lucrări unicale, care te fascinează. Autoarea a editat şi o carte „Minunăţiile floristicii”, un exemplar al căreia se află în colecţia Bibliotecii.

Despre activitatea Clubului „Diana” s-a vorbit foarte mult la prezentarea cărţii, au vorbit oaspeţii de onoare, care au contribuit la editarea acestei cărţi, dna Ludmila Laşcionov, preşedintele Comunităţii ruseşti în Republica Moldova, vicedirectorul Centrului de ştiinţă şi cultură al Federaţiei Ruse în Republica Moldova dna  Elena Lîsenco, artista poporului Margareta Ivanuş. Au participat jurnaliştii Alexandra Iunco şi Tatiana Borisova de la ziarul „Russkoe slovo”.

Cu multă căldură au vorbit oaspeţii evenimentului despre dna Larisa Mihailo, autoarea acestei cărţi ca despre o mare animatoare a artei, o susţinătoare a personalităţilor din domeniul culturii şi artei.

Dna Larisa Mihailo este cunoscuă ca o bună jurnalistă, fost lucrător al Muzeului Naţional de Artă, critic de artă. Sunt cunoscute emisiunile sale pe teme de artă de la Radio şi TV Moldova în anii 1980-2000. În colecţiile Bibliotecii Naţionale se păstrează numeroasele sale articole din presa periodică naţională şi din CSI, şi prima sa carte „Затейливые узоры”.

La prezentarea acestei cărţi autoarea a făcut donaţie Bibliotecii două exemplare cu autograf în formă de ex-libris personal pentru ce îi mulţumim! Şi a mai spus autoarea că  speră ca în timpul apropiat cartea va fi tradusă şi în limba română.

 

Svetlana Miron, şef serviciu „Colecţii de artă şi hărţi”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: