Cum s-a schimbat Blogosfera din R. Moldova în perioada 2008-2010

Cum s-a schimbat Blogosfera din R. Moldova în perioada 2008-2010

Pe blogul blogger-ului Radu Lisita poate fi  vizualizată „Analiza privind evoluţia Blogosferei din R. Moldova pentru o perioadă de trei ani” şi ce s-a întâmplat semnificativ în blogosfera din Moldova în 2010?

Este o analiză efectuată în urma sondajelor din anii 2008, 2009, 2010. Analiza este structurată după : vârstă, sex, educaţie, localitate, domeniu de activitate; câte bloguri scrieţi/ la câte colaboraţi; sursele de informare pentru scrierea însemnărilor; în ce categorii se încadrează blogurile urmărite?etc.

Iată că urmărind această analiză, ţin să mă opresc la domeniul de activitate şi la categoriile blogurilor. După categorii, blogurile se încadrează:

2008 – Blogurile personale erau cele mai apreciate, urmate de cele cu teme din IT, sociale şi politice.
2009: Tot pe primul loc sunt cele personale, însă în spate, la un loc stau cele despre media, IT, divertisment şi politică.
2010: În acest moment cred că pe toţi îi roade politica.

După domeniul de activitate, dacă în anul 2008, IT-ul era la putere, atunci urmează ca în anii 2009- 2010 să scadă blogurile de IT şi să crească cele ale instituţiilor.

De aceea, aici pot să confirm şi faptul, că într-adevăr anul 2010 a fost anul lansării aşa numitei blogosfere biblioteconomice. Un  inventar și o analiză mai amplă va fi posibilă publicării studiului final “Utilizatorul 2.0 în bibliotecile din Republica Moldova”. O prezentare PP a acestui studiu poate fi urmărit pe www.slideshare.net/cdbclub/studiu a colegilor de la clubbib.wordpress.com. Tot pe blogul colegilor noştri, (www.clubbib.wordpress.com) care este un blog de specialitate se pot găsi adresele blogurilor pe care le avem (biblioteci raionale şi orăşeneşti) precum şi pe www.infoprof.blog.com se pot găsi în lista blogroll adresele blogurilor filiale ale Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”.

În concluzie, pot menţiona faptul, că într-adevăr în anul 2010 blogurile au apărut ca ciupercuţele după ploaie, dar sa nu fie cu supărare, însă multe dintre bloguri sunt statice, întreţinerea unui blog, oare nu înseamnă publicarea a cel puţin 2, 3 postări pe săptămână?

Dacă ar fi un concurs, spre exemplu cu biblio-blogosfera md, cred ca locul I ar merita colegii noştri de la clubbib.wordpress.com la categoria, cel mai activ blog de specialitate.

Diana

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: