• Pagini

  • Inaugurarea Centrului Pro-European de Servicii si Comunicare

  • Campanie anti-furt


  • Blog din Moldova

  • Blog Stats

    • 98,960 hits
  • Abonare la e-mail

  • http://webs.uvigo.es/jmv/images/index-slideshare-logo.gif
  • https://bnrm.files.wordpress.com/2010/06/youtube_logo.jpg
  • Anunțuri

Biblioteca Naţională a reluat protestele!

Biblioteca Naţională a reluat protestele!

Salariaţii Bibliotecii Naţionale au ieşit din nou la protest, după ce săpăturile neautorizate din preajmă au reînceput.

Încă din anul 2008, patronul firmei „Green Hills Nistru” intenţionează să înalţe o clădire grandioasă de opt etaje cu parcări subterane în centru istoric al Chişinăului (planul se anexează – plan constructie) fără să-i pese de faptul că aceasta nu se încadrează în planul urbanistic al capitalei şi nici nu se potriveşte în ansamblul arhitectural din zonă. Plus la aceasta, săpăturile pun în pericol cele două blocuri ale bibliotecii.

Blocul II (Situl Mateevici) este o clădire veche de circa 100 de ani şi face parte din monumentele de arhitectură ocrotite de stat. Acesta a fost sediul primei instituţii de învăţămînt din Moldova  –  Seminarul Teologic în care şi-a făcut studiile Alexe Mateevici. După ultimul cutremur, blocul a fost grav avariat. Este lesne de înţeles că săpăturile în zonă vor agrava şi mai mult starea acestui bloc în care se află circa o jumătate de milion de cărţi.

În Biblioteca Naţională intră anual circa 30 de mii de titluri noi de carte. În total, colecţia bibliotecii constituie circa 3 milioane de documente.

Blocul I ( Situl Alecsandri) al instituţiei are o capacitate de păstrare de doar 1 milion de cărţi. Evident că au fost depăşite de 3 ori normele inginereşti, iar suprasarcina a cauzat fisuri longitudinale a pereţilor. O soluţie în această privinţă ar fi ca cele 2 blocuri ale bibliotecii să fie unite printr-o construcţie geometrică proporţională care ar crea un centru cultural de referinţă ca în multe state europene unde bibliotecile naţionale fac parte din atributica statalităţii.

Acesta este încă un motiv serios ce ne determină să ne opunem planului de construcţie al firmei „Green Hills Nistru”, care de altfel nici nu dispune de o autorizaţie. Direcţia de Autorizare şi Disciplină în construcţie refuzînd să elibereze vreun act în această privinţă.

Salariaţii Bibliotecii Naţionale sunt hotărîţi să meargă pînă în pînzele albe, doar să rămînă neatins acest templu sacru al culturii.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: