• Pagini

 • Inaugurarea Centrului Pro-European de Servicii si Comunicare

 • Campanie anti-furt


 • Blog din Moldova

 • Blog Stats

  • 110.141 hits
 • Abonare la e-mail

 • http://webs.uvigo.es/jmv/images/index-slideshare-logo.gif
 • https://bnrm.files.wordpress.com/2010/06/youtube_logo.jpg
 • Flag Counter

Bibliotecar de-aş fi…

Bibliotecar de-aş fi…

Vedeta de televiziune,  Dan Negru a scris  într-un articol pe blogul său, că dacă ar fi să o i-a de la început, şi-ar alege jobul de bibliotecar, care presupune dlui că un bibliotecar nu ar făcea nimic, doar că ar sta pe un scaun şi ar citi cărţi. Nu că ne-am supăra, dar spre atenţia dlui, am menţiona că în prezent  s-a schimbat rolul bibliotecarului de altădată. Pentru aceasta recomandăm articolele dl. Mircea Regneală „Care mai e rostul bibliotecarului?” şi dnei Vera Osoianu „Bibliotecarul intr-o Lume 2.0”….

Mai jos puteţi citi articolul integral:

L-am citit si recitit adeseori pe Mark Twain, mi-a linistit adolescenta si mi-a pregatit maturitatea. Imi amintesc ca-i luam cartile de la o biblioteca prapadita din coltul strazii mele din Timisoara. Acum cladirea bibliotecii s-a retrocedat si in cladire e un soi de restaurant ieftin. Nici nu mai stiu daca mai exista biblioteci prin tara asta. Mai exista? Ma intreb cit poate cistiga o bibliotecara azi? E bugetara? Exista biblioteci private? Or fi rentabile?… Cindva asta era visul meu, sa ajung bibliotecar, sa nu fac nimic, doar sa stau pe un scaun si sa citesc carti.

O tin minte pe bibliotecara din colt, o nemtoaica zdravana, tanti Mula (cu ”u” moale)  care mereu ne atentiona cind sa aducem cartile inapoi…Jules Verne , Saint-Exupery, Winnetou sau super seria Sven Hassel…Le citeam repede de frica sa nu treaca termenul cind trebuie sa duc cartile inapoi. Mi-e dor de teama aia, de a nu reusi sa citesc o carte in termenul primit…  (articol integral, vezi sursa: http://www.dannegru.com)

:

2 răspunsuri

 1. In loc de comentariu.
  Postarea de pe http://www.clubbib.wordpress.com
  Am citit cu interes articolul domnului Dan Negru Bibliotecar de-as fi… publicat pe blogul personal: http://www.dannegru.com/?p=1689 si toate cele 26 de comentarii care l-au urmat. Il cred, cand afirma ca n-a avut intenta sa jigneasca breasla. Se intuieste mai mult o nostalgie dupa niste timpuri frumoase si lecturile copilariei si adolescentei, care nu pot fi uitate, chiar daca au fost incorsetate in niste limite de timp, impuse de regulile unei biblioteci. N-ati recunoscut? ”…bibliotecara din colt…care mereu ne atentiona cand sa aducem cartile inapoi” este portretul bibliotecarei format de literatura artistica din intreaga lume, unde bibliotecar(ul)a apare ca o persoana sobra, suparata, grija suprema a (caruia)careia este linistea din jur.
  Imaginea bibliotecarului, care sta in biblioteca si citeste carti, este profound inradacinata in societate si nu numai la noi. Problema cu cititul are o explicatie plauzibila pentru bibliotcari, dar total neinteleasa de purtatorii altor profesii, care nu suporta sa vada pe cineva citind in timp ce ei “se spetesc muncind”. Bibliotecarul a avut dintotdeauna functia de a recomanda cartile cele mai bune de lectura carora sa se bucure cu adevarat cei care apeleaza la serviciile bibliotecii, iar pentru a recomanda trebuie sa stii ce recomanzi, deci trebuie sa citesti singur, ca sa stii ce recomanzi altora.
  In toata lumea se considera ca profesia de bibliotecar este o profesie, care nu figureaza printre primele alegeri atunci cand pornesti in cautarea unei cariere. Americanii considera profesia de bibliotecar a doua alegere si o imbratiseaza la maturitate, cand se sufoca in chingile altei profesii si cauta o deschidere spre alte orizonturi. Nu inzadar, la facultatile de Biblioteconomie si stiinta informarii din SUA se inscriu multe personae trecute de 45 de ani.
  Probabil de la imagine ni se trage si remunerarea, care este la cote valorice nepernise pentru o munca de intelectual. Iar bibliotecarii se conidera a fi printre ultimii profesionisti de formatiune enciclopedica, care trebuie sa cunoasca cate putin din orice pentru a face fata utilizatorilor cu necesitati atat de diferite. In facultate noi asa si am invatat, pe langa specialitatea propriu zisa, am invatat si istorie, literatura, limbi straine, filozofie, psihologie, fizica, matematica etc.
  Este greu de spus, daca imaginea, mai mult negativa decat pozitiva, a bibliotecarului in cominitate s-a format din vina bibliotecarului sau in profesie exista ceva ce vad cei din jur si doar noi bibliotecarii nu putem intelege.
  In lucrarea “Imaginea bibliotecii publice in comunitate”, care insereaza comunicarile prezentate la Seminarul National 2008, care a avut loc la 4 noiembrie 2008 cu generucul “Promovarea imaginii bibliotecii publice in comunitate”, autorii: Alexe Rau, Lidia Kulikovski, Lilia Tcaci, V.Antonov si subsemnata reliefeaza diverse aspecte, privind natura imaginii, imaginea actuala a bibliotecii in comunitate, problemele constituite in timp si cele actuale, posbilitatile de imbunatatire a imaginii, sansele oferite de tehnologiile de informare si comunicare etc.(Lucrarea poate fi consultata on line la: http://www.slideshare.net/clubbib/documente).
  Deci, bibliotecarii din intreaga lume constientizeaza faptul, ca avem de rezolvat o problema foarte grava pentru viitorul profesiei – imaginea in comunitate.
  Tennologiile de informare si comunicare si modernizarea spectaculoasa a lor sunt un imbold pentru schimbarea mentalitatii bibliotecarilor si imbunatatirea imaginii. Am scris si cu alte ocazii, ca modernizarea spectaculoasa a tehnologiilor de informare si comunicare, aparitia unor noi instrumente va fi cosmarul permanent al bibliotecarului modern. Timpul cand dupa facultate veneai in biblioteca si puteai lucra linistit, fara prea mari griji au apus. Inca in anul 2005 peste 200 salariati ai Bibliotecii Congresului au trebuit sa beneficieze de pensionarea timpurie pe motiv ca nu mai faceau fata noilor tehnologii implementate de biblioteca. Acum nimeni nu se mai poate ascunde dupa o diploma obtinuta cu ani in urma. Si nu conteaza cat stii acum, conteaza cat esti dispus sa inveti. Pentru ca aceasta fa trebui sa faca bibliotecarul modern – sa invete pe tot parcursul vietii, sa fie cu un pas inaintea utilizatorului, care este tot mai destept, s-a nascut cu maus-ul in mana si nu-si mai vede rostul in afara tehnologiilor. Computerul nu mai este o oportunitate, este un imperativ. A nu cunoaste azi acest instrument e ca si cum ai fi analfabet.
  Atunci, cand prin postarea din 10.06.2010 initiam dezbaterea virtuala „Bibliotecarul intr-o Lume 2.0”, care se va finaliza cu o sedinta virtuala a Clubului biblioteconomistilor in ziua de 1 septembrie, zi cand, in Republica Moldova, incep studiile, inclusiv cele universitare, aceasta incercam sa facem, sa discutam despre cum trebuie sa fie bibliotecarul modern, bibliotecarul 2.0 pentru a face fata provocarilor Societatii Cunoasterii, pentru a rezista concurentei in infosfera, pentru a imbunatati imaginea in societate si in final pentru a ne mentine in esichierul profesiilor.
  Este foarte important ca in aceasta dezbatere, prin postarile de pe blog: https://bnrm.wordpress.com/ s-a inclus Clubul Tinerilor Bibliotecari, BNRM, care are cea mai directa contributie in procesul de creare a unei noi imagini a profesiei de bibliotecar. Ei, bibliotecarii nascuti in era digitala au sarcina, in numele profesiei, sa schimbe o imagine eronata despre bibliotecar, sa creeze o noua imagine si sa repuna profesia, vechimea careia se numara cu mileniile, pe pedestalul, care-i revine pe drept.
  Vera Osoianu

 2. Va multumesc pentru link spre blog, n-am avut deloc intentia sa jignesc in vreun fel meseria de bibliotecar,dimpotriva ,bibliotecara adolescentei mele, tanti Mula m-a format. Altfel decit ma cunoasteti de la tv. Ma bucur ca am descoperit blogul d-voastra, cu respect,dan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: