“A îmbătrâni frumos în societatea informaţională”

Agenda Digitală – Soluţii TIC pentru o mai mare autonomie a vîrstnicilor

“A îmbătrâni frumos în societatea informaţională” este un plan de acţiune din 2007 ce stă la baza participării Comisiei la Programul de asistenţă pentru autonomie la domiciliu.

A fost lansată o consultare de către un grup european la nivel înalt, special creat pentru a oferi consultanţă Comisiei Europene în ceea ce priveşte funcţionarea Programului comun AAL („Ambient Assisted Living” – Asistenţă pentru autonomie la domiciliu), în cadrul căreia cetăţenii, companiile şi cercetătorii sunt invitaţi să-şi împărtăşească ideile privind cele mai bune modalităţi de utilizare a tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (TIC) pentru a oferi cetăţenilor europeni în vârstă mai multă autonomie şi, în termeni mai generali, pentru a stabili noi moduri de a pune serviciile TIC în slujba celor mai vulnerabili membri ai societăţii.

Potrivit unui comunicat al CE, ”consultarea publică este primul pas în direcţia îndeplinirii obiectivului stabilit în Agenda digitală de dublare, până în 2015, a numărului de persoane în vârstă care duc o viaţă autonomă (a se vedea IP/10/581).  Consultarea se va desfăşura până la data de 1 iulie 2010.

Obiectivul Programului comun de asistenţă pentru autonomie la domiciliu este să garanteze că utilizarea tehnologiilor TIC va permite o autonomie sporită şi o viaţă mai demnă pentru persoanele de vârsta a treia care sunt izolate din punct de vedere social, vulnerabile, suferă de afecţiuni cronice sau sunt purtătoare de handicap.

Printre exemplele de proiecte de cercetare privind asistenţa pentru autonomie la domiciliu se numără roboţii sociali pentru îngrijirea persoanelor în vârstă (eldercare social robots) care pot oferi asistenţă în realizarea unor activităţi zilnice, cum ar fi ridicarea de obiecte, gătitul sau declanşarea unei alarme în cazul în care o cameră video încorporată înregistrează căderea unei persoane.

Aceste aplicaţii ameliorează calitatea vieţii persoanelor vulnerabile şi a celor în vârstă, menţin costurile serviciilor de asistenţă medicală şi socială la un nivel scăzut şi deschid noi oportunităţi de piaţă pentru industria şi furnizorii de servicii din UE.

Pentru mai multe informaţii vezi sursa: http://www.juridice.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: