Elixirul tinereţii

Elixirul tinereţii

Este bine cunoscut faptul că publicaţiile foarte vechi au nevoie de o îngrijire specială, de o temperatură adecvată şi un mediu favorabil. Altfel, riscăm să pierdem pentru totdeauna nişte manuscrise destul de valoroase. Puţine biblioteci îsi pot permite să asigure parametri necesari. Iată că specialiştii de la biblioteca din Sankt-Peterburg au găsit o metodă inedită de a prelungi considerabil viaţa cărţilor: mai întîi ele sunt date la congelator pentru 24 de ore şi sunt ţinute la o temperatură de minus 25 grade Celsius, apoi sunt cufundate în gaz lichefiat, pentru a îndepărta aciditatea. În acest mod se asigură o durată mai lungă a vieţii cărţilor şi se împiedică procesul lor de distrugere.

Nu ştiu cît de acceptabilă este pentru noi această metodă, luînd în consideraţie cheltuielile, ar fi una foarte costisitoare, cu toate că ar păstra paginile care riscă să se prefacă în pulbere.

Ar fi bine să ne putem piermite măcar procurarea unor mape sau containere speciale pentru a păstra în condiţii mai favorabile ediţiile vechi şi valoroase.

Natalia Brigai

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: