Biblioteca Naţională a Republicii Moldova – depozitar al materialelor ONU

Biblioteca Naţională a Republicii Moldova  – depozitar al materialelor  ONU

Organizaţia Naţiunilor Unite editează  documente oficiale, monografii, lucrări de referinţă, rapoarte, buletine şi anuare statistice, materiale informative etc.

În anul 2000 Bibliotecii Naţionale i-a fost acordat statutul de bibliotecă –depozitar al materialelor ONU. În acelaşi an a fost organizată colecţia ONU, rolul principal al ei fiind asigurarea accesului la documentele şi materialele elaborate de organismele ONU, precum şi conservarea acestor publicaţii. Colecţia respectivă conţine materiale în mai multe limbi şi din diverse domenii.

Biblioteca  oferă utilizatorilor următoarele servicii:

  • Acces liber la materialele ONU
  • Acces  la baza de date on-line
  • Împrumut la domiciliu şi consultarea

publicaţiilor în sala de lectură

  • Informaţii în regim de cerere şi ofertă
  • Xeroxarea materialelor solicitate

În ultimul timp numărul publicaţiilor ONU a crescut. La început colecţia constituia 50-60 cărţi; în anul 2006 – 1500 publicaţii;  iar din 2006 pină în prezent colecţia s-a îmbogăţit, ajungînd pînă la 2470 publicaţii. Pe parcursul unui an colecţia se completează cu aproximativ 200 –220 cărţi.  Cele mai solicitate cărţi sunt din domeniile: economie, juridică, ştiinţe politice. În cadrul serviciului ,,Lectura publică staţionar” este organizat un fişier al cărţilor, care oglindeşte majoritatea materialelor din biblioteca ONU. Pe parcursul ultimilor patru ani au fost vernisate o serie de expoziţii –eveniment.

Anul 2008 a fost declarat de către ONU- an internaţional al Terrei-Pămînt. Cu acest prilej au fost expuse materiale ce puneau în evidenţă problemele ecologice ale terrei, în scopul familiarizării beneficiarilor cu măsurile intreprinse în această direcţie de către Naţiunile Unite.

Tot în anul 2008 s-au împlinit 60 de ani de la Declaraţia Universală a Drepturilor Omului. În acest scop s-a organizat expoziţia cu aceeaşi denumire în sala de lectură. Aici puteau fi găsite mai multe publicaţii: articole din ziare, reviste, cărţi care reflectau drepturile omului.

Anul 2009 a fost declarat de către ONU – an internaţional al astronomiei.

În acest context a fost organizată expoziţia cu acelaşi generic. Locul central a revenit  materialelor referitoare la observaţiile efectuate de Galileo Galilei, reputat astronom. Galileo Galilei a fost unul dintre cei mai de seamă promotori ai istoriei ştiinţelor şi a gîndirii omeneşti. El a efectuat descoperiri importante în matemetică ,fizică şi astronomie.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: