• Pagini

  • Inaugurarea Centrului Pro-European de Servicii si Comunicare

  • Campanie anti-furt


  • Blog din Moldova

  • Blog Stats

    • 110.142 hits
  • Abonare la e-mail

  • http://webs.uvigo.es/jmv/images/index-slideshare-logo.gif
  • https://bnrm.files.wordpress.com/2010/06/youtube_logo.jpg
  • Flag Counter

VERNISAJ EXPOZIŢIONAL

VERNISAJ  EXPOZIŢIONAL

Recent, în incinta Bibliotecii Naţionale, în sala de artă, a avut loc deschiderea expoziţiei de batic, pictură, grafică şi proiecte de interior al catedrei “Design Interior” de la  Colegiul de Constructii din Chişinău sub genericul ”Arta este o imensă deschidere…”

La vernisare au luat cuvântul oaspeţii de onoare Mihail Şeremet, preşedintele Asociaţiei Arhitecţilor, Valeriu Herţa, preşedintele secţiei ”Grafică” al Uniunii Artiştilor Plastici, Eleonora Sâdnic, critic de artă. Printre elevii expuşi sunt: Alexandru Ursu, Aliona Vârlan, Ana Mazur, Aurelia Mândreanu, Dan Prosii, Dumitru Cuzneţov, Petru Gâlcă, Igor Portas, Igor Vicol, Ion Şoimu, Irina Cibotari, Irina Sidlovscaia, Natalia Costenco, Natalia Nartea, Natalia Zamfir, Nadejda Bordeianu, Serghei Ladnâi, Olesea Enachi, Olga Suslicenco, Olga Romanciuc, Tatiana Grinic, Victoria Miscereacova, Stela Manea, Victoria Beregoi, Vitalie Poiată. Cert că nu se poate stabili hotar absolut între meşteşug sau tehnică propriu-zisă, pe de o parte şi artă, pe de altă parte, înţeleasă ca o creaţie independentă de tehnică. În limbile romanice cuvântul artă derivă din latinescul ars-artis, care înseamnă pricepere, îndemânare în orice domeniu, italienescul disegno se traduce prin desen, idee creatoare, proiect. Dicţionarele recunosc următorii termeni: schemă, crochiu, plan mental, construcţie, compoziţie, invenţie. Designerul se bazează pe străvechea experienţă a raporturilor dintre funcţie şi formă, contribuie la echilibrul funcţional, economic şi estetic, tinde spre o exprimare mai concisă: precizie şi simplitate. Sculptorul american Horatio Greenough a fost primul care a declarat în 1937 “că forma urmăreşte funcţia”. Noua lume a formelor structurale s-a născut în cadrul unuia dintre cele mai spectaculoase domenii ale designu-lui: cel al structurilor spaţiale.

Orice clădire se apreciază în primul rand în funcţie de spaţiul interior. În interiorul unei încăperi trebuie să existe o unitate, armonie compoziţională şi coloristică. Spre exemplu, cu ajutorul culorilor se poate marca un centru de greutate, masivitatea sau uşurinţa unor elemente de decor, monumentalitatea sau intimitatea şi alte senzaţii întâlnite în arhitectură. Nuanţele de culoare roşie folosite în cantităţi mari produc tensiuni, în cantităţi mici –  pot participa la înviorarea unor încăperi, culoarea albastră, însă, creează o stare de calm şi linişte. Piesa de rezistenţă a amenajării o constituie sistemul de iluminat.  Lumina, naturală sau artificilă, se adaptează destinaţiei fiecărui spaţiu. Liniile verticale, orizontale, unghiul drept, simetria, sistemul culorilor complementare, contrastul de culoare sunt metode de stimulare a plăcerii estetice. Adesea ineriorul casei este împodobit cu lucrări neobişnuite în tehnica baticului – “proces al desenării cu ajutorul parafinei”, pe o ţesătură din in, bumbac, mătase pe care se imprimă o compoziţie cu motive colorate. Pictura decorativă, decorul se execută pe stofă manual cu ajutorul culorilor acrilice, parafinei topite sau a altor materiale de acest gen. Ideea constă în a obţine pete albe necesare acoperindu-le cu ceară de albini care o protejează de influenţa vopselei. Stofele pregătite sunt cufundate într-un vas cu vopsea, apoi se înlătură ceara. Ca rezultat se obţine desenul alb pe fundalul colorat. Tematica poate fi diversă: compoziţii abstracte, peisaje, naturi statice, portrete etc. A realiza o pictură de acest gen înseamnă a structura pe o suprafaţă plană cu ajutorului punctului, liniei, formei şi culorilor, a reda o unitate plastică.  Baticul ne oferă posibilităţi nelimitate de căutări şi experienţe.

Diana Şvitchi – bibliotecar

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: