Cel mai vechi blog din lume

Cel mai vechi blog din lume

Săpăturile arheologice care se efectuează de demult şi periodic în arealul Piramidelor egiptene au oferit şi oferă mereu  date interesante şi despre biblioteci si bibliotecari. Arheologul francez de Rouger, de exemplu, ni l-a dezgropat din uitare pe primul cunoscut până acum bibliotecar din lume,numele căruia este Şepsecafankh. El era un demnitar din timpul celei de a patra dinastii de faraoni,  iar inscripţia de pe mormânt ne spune că avea funcţia de şef al “casei cu scrieri”. După calculele bibliologului neamţ F. Milkau, bibliotecarul venise pe lume cam prin anul 2894 înainte de Hristos, deci în anul curent se împlinesc 4900 ani de la naşterea lui.

Relativ recent, un alt mare arheolog,  Sh.Liman, a descoperit mormântul unui demnitar din peroada celei de a şaptea dinastii de faraoni, născut înainte de anul 2151 î.e.n. Lucrurile gasite în cavoul său fac dovada că era bibliotecar. Insă senzaţia cea mare a produs-o un clit de tăbliţe de lut scrise într-un stil cu totul deosebit de tăbliţele descoperite pană acum de arheologi. Deşi încep, ca şi tăbliţele de până acum, cu notarea unei date calendaristice, în continuare in locul obişnuitelor liste de animale, tabele de evidenţă a sacilor cu grâu, calendare ale muncilor câmpului,  slăviri ale zeilor etc.,  sunt înscrise texte de un cu totul alt fel de conţinut semantic. De exemplu:  „O foarte interesantă descriere a Nilului, iată in acest loc (sunt indicate numerele tabliţelor, sau papirusurilor ) am avut o mare plăcere”, sau: ”Aici (se arată numerele) se dă o analiza detaliată a construirii ultimei piramide. Cu multe nu sunt de acord, dar merită să fie citit”, sau: ”Aici e nostim, e ridicol (se arată numerele). Am dat de acest loc aseară”.  Numărul tăbliţelor de acest fel este remarcabil,  scrie profesorul Liman. Ele sunt dispuse în ordine, zi cu zi. Fiecare din ele este dotată cu o găurică,  ceea ce înseamnă că erau atârnate undeva.

Concluzia profesorului şi a altor cercetători care au luat act de această descoperire,este că tăbliţele acestea constituie cel mai vechi blog. Precum se ştie, actualmente prin blog se subînţelege un anumit gen de pagină în Internet,de obicei personală, pe care autorul (bloggerul) povesteşte despre lucrurile pe care le-a depistat în reţea,  şi,  găsindu-le interesante,  le adnotează şi le însoţeşte cu trimiteri la sursă.

Tăbliţele descoperite de Liman constituie, în opinia sa, un blog, pentru că numerele indicate pe fiecare din ele trimit la papirusurile şi la tăbliţele ce se păstrau în biblioteca oraşului antic. Autorul străvechiului blog era bibliotecar şi custode de arhivă. Din abundenţă de timp liber, el scotocea în colecţiile bibliotecii în căutare de informaţii interesante. De cum găsea un text care merita atenţie,el îşi exprima opinia despre el pe o tăbliţă de lut, pe care,după ce o usca, o atârna la intrarea în bibliotecă pentru a trezi curiozitatea vizitatorilor. Şi aşa în fiecare zi. El făcea un lucru extrem de util. Un lucru care, zice arheologul, face dovada faptului că toate-s vechi pe lumea aceasta. Oamenii nu fac decât să reitereze,  să prefacă vechile idei, realizându-le la un nou nivel tehnologic.

O seamă de experţi independenţi şi actori de reţea, consideră că descoperirea profesorului Liman aduce argumentul că, în contextul principiului continuităţii istorice,  e corect să fie considerate bloguri adnotările actualizate sistematic, cu trimiteri la site-uri web ori la alte bloguri, iar nu jurnalele şi zilnicele ordinare.

Tălmacit şi adaptat după:

http://inf.by/library

dl.  Alexe Rău

Director general al BNRM

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: