Codul invers a lui Mihai Eminescu

Codul invers a lui Mihai Eminescu

S-au scris numeroase studii dedicate vieţii şi activităţii celui care a rămas a fi poetul – nepereche al literaturii române. Părea că nimic nu ne mai poate surprinde şi toate faptele ne sunt arhicunoscute. Dar iată că la 160 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu apare un studiu care vine să răstoarne pe neaşteptate nişte mituri vehiculate zeci de ani. Un neîntrecut cercetător şi unul dintre cei mai mari eminescologi, Constantin Barbu, în urama unei munci titanice de peste 30 de ani, reuşeşte să adune o serie de documente care infirmă multe din faptele descrise în diverse monografii considerate fundamentale.

Recent la Centrul Academic Internaţional “Mihai Eminescu” au fost lansate cîteva volume din seria “Codul invers”, subîntitulate ”Istorii adevărate dedicate vieţii şi morţii marelui Eminescu”. Ediţiile cuprind documente autentice, prezentate sub formă faximilată, însoţite de comentarii. Toate acestea vin să aducă o lumină nouă asupra relaţiilor lui Eminescu cu Titu Maiorescu şi cu alţi scriitori de la “Junumea”. Tot aici aflăm şe despre circumstanţele reale ale morţii poetului, care sunt cu totul diferite de cele pe care le cunoaştem.

Prin faptul că a scos la lumină lucruri inedite, autorul polemizează cu mulţi eminescologi consacraţi pe care îi acuză de plagiat şi de falsificarea biografiei lui Eminescu. Constantin Barbu aduce dovezi convingătoare că Eminescu îşi susţinuse totuşi bacalaureatul, că nu era tocmai aşa de sărac, după cum afirmau unii. Pentru a fi înlăturat din viaţa polotică poetului i s-a prescris intenţionat un tratament cu mercur, interzis deja la acea vreme, tratament care a dus la intoxicarea organizmului şi la provocarea unui stop cardiac. Au ieşit la iveală şi alte amănunte ce demonstrează că poetul a fost înconjuat de spioni germani, printre ei şi Maiorescu, care era nemulţumit de articolele vehemente publicate în presă de Mihai Eminescu.

“Codul invers” a lui Constantin Barbu, în concepţia mea vine să înlăture neadevărul ce a dominat ani în şir, lucrarea constituie o victorie asupra celor care au denaturant faptele. Este de menţionat, că Barbu este şi autorul unui film documentar de 24 ore dedicat vieţii lui Mihai Eminescu.

Sper că în curînd biografia poetului va fi rescrisă şi tinerii de azi vor cunoaşte deja noile amănunte ieşite la suprafaţă. Toate acestea ne vor permite să-i înţelegem mai bine creaţia, să descoperim noi valenţe poetice, or Eminescu rămîne pentru noi o permanentă carte deschisă. Chiar dacă tinerii de astăzi se lasă ademeniţi de poezia postmodernistă, opera lui Eminescu rămîne cartea de căpătîi şi în acest mileniu.

Aliona Mandea

Preşedinte CTB

Reclame

Un răspuns

  1. Unde pot cumpara cartea?Cum il pot contacta pe autor?Pentru ca vreau sa cumpar si alte opere ale sale pe care nu le gasesc nicaieri!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: