Premiul Nobel pentru literatură

Premiul Nobel pentru literatură

Joi, 10 decembrie, la Berlin a fost înmînat Premiul Nobel pentru literatură, care, în acest an, i-a revenit scriitoarei germane de origine română, Herţa Muller. Acest eveniment a dat naştere multor discuţii contradictorii. Mulţi nu au fost de acord cu decizia juriului, dar pînă la urmă cred că s-a conştientizat că regimul comunist a lăsat o amprentă adîncă asupra destinelor multor oameni, care au suferit enorm de pe urma acestui flagel. Anume aceasta este tematica prozelor şi romanelor incitante publicate de Herţa Muller. Ultimul său roman „Leaganul respiratiei”, care are ca subiect soarta deţinuţilor din Gulag-ul sovietic, a impresionat prin forţa de dezvăluire a crudei realităţi.

La întrebarea ce înseamnă pentru un scriitor cuvîntul patrie, Herţa Muller a dat un răspuns surprinzător: „Patrie este ceea ce nu poţi suporta cînd eşti acolo şi ceea fără de care nu poţi trăi atunci cînd o părăseşti”. O definiţie originală pe care poate să o dea un scriitor, dar mai ales unul care a fost forţat să-şi părăsească ţara. Desigur că acest răspuns a fost influienţat de represiile din partea securităţii pe care le-a avut de suferit scriitoarea.

Este regretabil că asemenea evenimente au servit ca subiect pentru creaţii literare, dar este o bucurie şi o mîndrie pentru noi că o scriitoare de origine română s-a învrednicit de Premiul Nobel în domeniul literaturii.

Aliona Mandea

Preşedinte CTB

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: