„Conservabilul” de astăzi va constitui patrimoniul de mîine

„Conservabilul” de astăzi va constitui patrimoniul de mîine

Pe data de 9 decembrie 2009 în cadrul Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova a avut loc seminarul „Prezervarea şi Conservarea documentelor de patrimoniu” destinat salvgardării patrimoniului naţional documentar conform acţiunilor prevăzute de Programul „Memoria Moldovei”.Formator, coordonator şi organizator al seminarului fiind d-na Valentina Granaci, şef Centru Naţional de Conservare şi Restaurare a Documentelor a Bibliotecii Naţionale.

La seminar au participat 14 reprezentanţi ai diferitor biblioteci şi instituţii de profil,  printre care: Biblioteca Centrală a Academiei de Ştiinţe, Biblioteca de Medicină „Nicolae Testimiţeanu”, Muzeul Naţional de Arte Platice, Muzeul Naţional de Istorie, Arhiva Naţională, Camera Naţională a Cărţii, etc.

Seminarul a fost deschis prin comunicarea D-nei V.Granaci „Prezervarea şi Conservarea documentelor de patrimoniu”,  specificînd că prezervarea ca parte integrantă a politicii manageriale a oricărei instituţii-are ca obiect conservarea, punînd accent pe formarea  personalului (a restauratorilor) cît şi educarea utilizatorilor pentru păstrarea documentului. D-na V. Granaci, gazda seminarului, se asigură ca de fiece dată, la prezentarea evenimentului să vină cu noi experienţe şi realizări pentru participanţi.

În cadrul seminarului au fost puse în discuţie problemele de conservare a cărţilor şi altor  documente de patrimoniu din aceste instituţii, crearea şi menţinerea condiţiilor optime de conservare din toate punctele de vedere: transport, manevrare, depozitare, microclimat adecvat,  utilizare a documentelor, planuri pentru situaţii de urgenţă etc.

Problema prezervării şi a conservării este şi va fi încă, una destul de complexă,  principalele orientări ale conservării pentru începutul celui de-al treilea mileniu sunt puse pe digitizarea documentelor de patrimoniu care poate fi considerată în  prezent ca o unică soluţie la  problemele de conservare, permiţînd îmbunătăţirea în mod indirect a conservării acestor documente, limitând expunerea suporturilor originale către utilizatori.

Diana L.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: