Întîmplare adevărată

Întîmplare adevărată

M-a frapat un caz care s-a întîmplat într-o localitate de prin părţile Căuşenilor. Autorităţile au închis biblioteca din sat, considerînd, probabil, că nu mai este nevoie de cărţi, să le poată găsi.

Nu înţeleg de ce autorităţile nu conştientizează că societatea, în care se închid bibliotecile, nu are viitor. Oare nu s-au putut găsi soluţii pentru a continua întreţinerea localului bibliotecii? Salariul unui bibliotecar nu este atit de mare, ca sa provoace mari cheltuieli, iar de încălzire termică în timpul iernii, nici nu mai vorbesc. Majoritatea bibliotecilor din localităţile rurale demult au uitat de acest lux.

Atita timp cit guvernantii vor neglija acest domeniu, statutul social al bibliotecarului v-a ramine la nivelul pe care-l cunoastem. Chiar daca suntem in era internetului şi a tehnologiilor informationale, fara biblioteca nu-mi inchipui cum am putea exista. Mi-amintesc cu nostalgie de cenaclurile literare, de concursurile tematice organizate in biblioteca, toate acestea ne-au cultivat pasiunea pentru lectura, curiozitatea, setea de cunoastere. Tinerii de astazi nu se prea înghesuie prin biblioteci. Ba mai mult chiar, am auzit si fraza: „Da ce sunt prost să citesc”. Asta chiar mi se pare culmea prostiei. Cu asemenea slogan , nustiu unde vom ajunge.

Consider că cei de la guvernare ar trebui să elaboreze un set de măsuri şi strategii de promovare a imaginii bibliotecii şi a bibliotecarului.

În majoritatea bibliotecilor, baza tehnico-materială nu a fost renovată de un amar de vreme. Şi aceasta în condiţiile în care utilizatorii sunt tot mai exigenţi, sunt în căutarea unor tehnologii tot mai performante. Şi încă ne mai mirăm că prin biblioteci bate vîntul şi sălile sunt goale. Atîta timp cît bibliotecile vor mai depozita mobilier şi instrumentar învechit din punct de vedere moral şi fizic, nu vor avea nici o şansă de a răspunde aşteptărilor înaintate cu insistenţă de utilizatori.

Aliona Mandea

Preşedintele CTB

Reclame

2 răspunsuri

  1. Păcat ca se închid bibliotecile așa ușor. Faceți o treabă buna publicând articole de acest fel.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: