Rebreanu la Chişinău

Rebreanu la Chişinău

De ziua sa de naştere Rebreanu a revenit la Chişinău, vineri, 27 noiembrie, am avut prilejul să asist la dezvelirea bustului lui Liviu Rebreanu, pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare”. Am remarcat pe feţele celor prezenţi multă bucurie, dar şi o anumită doză de triumf, că în sfărşit s-a izbutit, după mai multe încercări, să-l readucem la Chişinău pe marele prozator. De vre-o şase ani, ni s-au pus piedici să readucem scriitorii români la ei acasă. Iată că în sfîrşit, lucrarea realizată de  Meliţa Petraşcu, discipolă a lui Constantin Brîncuşi şi care este născut la Chişinău, a prins viaţă aici în inima Chişinăului.

Cred că e timpul să decidem noi înşine soarta noastră şi a poeţilor noştri. Prea mult timp ne-au dictat alţii pe cine să studiem şi să venerăm, pe cine să punem în capul mesei şi pe cine să neglijăm.

Numai dreptul de a ne defini propria identitate nu l-am avut. Cine dacă nu noi trebuie să decidem şi să ne definim propria cultură? Nu zic că nu trebuie să studiem poeţii străini, trebuie să-i cunoaştem, dar nu trebuie să-i dăm uitării pe scriitorii noştri, cei care au luptat pe altarul literelor, pentru a salva demnitatea unui neam.

În acest context, instalarea bustului lui Liviu Rebreanu, este o victorie şi un semn de bun augur pentru noi izbînzi.

Aliona Mandea

Preşedinte CTB

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: