MODERNIZAREA SCHIMBULUI INTERNAŢIONAL

MODERNIZAREA SCHIMBULUI  INTERNAŢIONAL( SI) ÎN CADRUL

DEZVOLTĂRII COLECŢIILOR. TENDINŢE ŞI SCHIMBĂRI

Biblioteca modernă al sec. XXI-lea este un spaţiu polarizat, comunicaţional şi informaţional, cu rol educaţional şi civilizator, un loc de socializare.

Sloganul bibliotecii moderne este oricînd, oriunde şi în formatul pe care îl doreşti. Acest slogan cere o reţea socială cu instrumente şi practici care facilitează interelaţia cu utilizatorul, impune implicarea utilizatorului, solicită creativitatea lui. Într-o lume unde informaţia devine rapid virtuală, SI trebuie să folosească avantajele oferite. Problema Schimbului Internaţional este să-şi definească clar locul relevant în infosferă, locul serviciilor şi colecţiilor fizice şi virtuale.

Pentru a fi gata de schimbările de viitor Schimbul Internaţional, ca sursă de completare, trebuie:

■ să-şi analizeze perspectivele, pentru a răspunde cerinţelor societăţii.

■ să înnoiească şi reorganizeze fondul (formarea unui prospect de publicaţii a fondului SI pe site-ul BNRM cu adnotaţii, în asemenea cataloage va fi posibil nu numai să citeşti adnotaţii, dar să o vezi şi să o auzi).

■ să treacă în revistă cele mai importante publicaţii (această componentă a SI are menirea să actualizeze sistemul de dezvoltare a fondului SI, aici se vor afla toate listele de ofertă a partenerilor, cele mai căutate cărţi, articole de top).

■ să se direcţioneze spre publicaţii electronice. Constituirea bazelor de date proprii. Stabilirea contactelor on-line (schimbul Internaţional necesită constituirea unor baze de date proprii  care să poată fi accesateă de către comunitatea on-line şi care se va afla în schimbare pemanentă, în dependenţă de fluctuaţia informaţiei.

■ să acorde o mai mare atenţie asupra dreptului de autor în mediul electronic

Bibliotecarul bibliotecii moderne devine inginerul cunoaşterii. El va trebuie să răspundă tuturor cerinţelor utilizatorilor. Cunoaşterea acelui spaţiu legal dintre autori/edituri şi biblioteci, ca furnizori de informaţie,va permite bibliotecarului sa acceseze informaţia mai uşor.

Astfel SI devine un sistem deschis, supus transformărilor cu o structură orientată spre un scop bine definit, pentru a cărui realizare aplică strategii cît mai adecvate.

SILVIA GRIŢCO

specialist principal SI


Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: