• Pagini

  • Inaugurarea Centrului Pro-European de Servicii si Comunicare

  • Campanie anti-furt


  • Blog din Moldova

  • Blog Stats

    • 98,961 hits
  • Abonare la e-mail

  • http://webs.uvigo.es/jmv/images/index-slideshare-logo.gif
  • https://bnrm.files.wordpress.com/2010/06/youtube_logo.jpg
  • Anunțuri

Lectura în era informaţională

Lectura în era informaţionalăNatalia Brigai

Lumea informaţiei este lumea cunoaşterii, lumea de mâne, un viitor pentru care lucrează deja milioane de oameni şi în care vor trăi miliarde de oameni.

Biblioteca mileniului trei va fi biblioteca noastră dar şi a generaţiilor viitoare, care vor şti ce înseamnă cartea, dar mai ales vor integra folosirea calculatorului în viaţa de zi cu zi.

Tinerii care se formează acum ştiu şi înţeleg din ce în ce mai mult că a învăţa, a putea să te informezi cît mai repede şi cît mai bine, înseamnă progres pentru ei şi pentru societate.

Cerinţa de informare este obiectivă. Biblioteca trebuie să fie aptă pentru a răspunde acestei cerinţe, trebuie să furnizeze fiecărui utilizator informaţia de care are nevoie în forma pe care acesta o doreşte.

Ne place sau nu, nevoia de lectură a cunoscut un aspect mai puţin “romantic”în ultimii anii ai secolului trecut şi se pare că merge într-o direcţie în care, pe primul plan, se situează mai mult dorinţa de comunicare, dar o comunicare non-verbală. Omul nu prea mai citeşte de plăcere cum se întîmpla cu “bunicuţele” din sec. al XIX-lea, ci din nevoia de perfecţionare profsională. Oamenii nu mai au timp să citească beletristică, unii îşi amînă această plăcere pentru vremea pensionării, dar din păcate rămîne un vis destul de îndepărtat. Utilizatorul din ziua de azi se află în faţa unei dileme. Din toate părţile este asaltat de informaţie, care îmbracă diverse forme, support tradiţional (carte,periodici), magnetic (casete, microfilme), suport electronic (recenzii de carte, lucrări ştiinţifice, cd-uri, publicaţii seriale, ziare şi reviste, on-line, cataloage de cărţi)  etc. Ce să aleagă? E destul de greu să se oprească asupra unuia dintre elementele expuse mai sus. Fiecare dintre ele încearcă  să îl atragă de partea sa prin culoare, format, grafică, simplitate etc. Informaţia este supravegheată de “măria sa”, publicitatea. Nu mai există un criteriu de selecţie bine definit, şi din păcate valoarea nu învinge întotdeauna.

În momentul de faţă utilizatorul sec. al XXI-lea încă mai foloseşte toate aceste elemente de informare, dar le foloseşte haotic, şi ca atare acordă de cele mai multe ori importanţă unor probleme minore, scăpînd esenţialul.

Greşala pe care o face majoritatea este de a considera cărţile şi lectura ca pe un mijloc demodat de a-ţi petrece timpul, iar bibliotecile ca pe un lux. Se pare că am uitat că în viaţa unui om cărţile joacă uneori acelaşi rol decisiv pe care îl are dragostea, sau călătoria, sau întîlnirea unei mari personalităţi. Însă dacă am privi în jur am descoperi oameni care astăzi sunt cu desăvîrşire altceva decît ceea ce erau acum cîţiva ani şi asta numai datorită unei cărţi.

Natalia Brigai


Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: